lunes, 15 de noviembre de 2010

Bateria d'avaluació de Kaufman

En una de les últimes entrades us vaig comentar que la psicòloga està passant la prova diagnòstica de Kaufman a un nen, en Quim concretament. Us passo un resum per a que tingueu coneixement de què consisteix aquesta prova:

El K-ABC, la Bateria d’avaluació de Kaufman per a nens/es està destinada al diagnòstic de la intel·ligència i el coneixement infantil en un rang d’edat que oscil·la entre els dos anys y els dotze i mig (educació infantil fins a sisè de primària).

La seva aplicació és individual i el seu temps d’aplicació, que difereix segons l’edat, és de 45 minuts fins a l’hora i mitja en nens de més edat.

La intel·ligència és mesurada en termes de resolució de problemes i estils de processament de la informació. Cal destacar el gran poder discriminador de la bateria especialment amb alumnes amb trastorns d’aprenentatge, problemes auditius o de comunicació oral. Les seves bases teòriques estan fortament fonamentades en la neuropsicologia i la psicologia cognitiva.

La prova consta de quatre escales diferenciades:

- Escala de processament seqüencial i escala de processament simultani, que donen lloc a l’escala de processament mental compost (que conforma la mesura intel·lectual).
- Escala de coneixements (mesura del rendiment o dels fets adquirits).
- Escala no verbal (format reduït de la bateria que es correlaciona amb el processament mental compost i és aplicable a nens amb alteracions severes en la comunicació oral).

La prova es compon per un total de 16 tests (tot i que el màxim aplicable per nen són 13) que enumerem a continuació:

Escala de processament seqüencial: es constitueix per problemes que han de ser resolts partint de seqüències o sèries ordenades, de manera que cada estímul es relaciona temporalment amb l’anterior. Es tracta d’una habilitat lligada a les tasques escolars com la decodificació lectora, la memorització de fets, etc...

- Test de moviment de mans.
- Test de repetició de nombres.
- Test d’ordre de paraula.

Escala de processament simultani: requereix que la informació sigui integrada i sintetitzada simultàniament per a produir la solució adequada. Aquest processament es lliga a funcions d’alt nivell intel·lectual, ja que suposa la capacitat d’integrar la informació procedent de diverses fonts obtenint les idees principals. Aquesta escala suposa el processament dels estímuls d’una sola vegada. L’habilitat de globalitzar facilita les tasques que estan en la base de l’organització perceptiva com ara el reconeixement de formes o números, extreure el significat de dibuixos,...
- Test de la finestra màgica.
- Test de reconeixement de cares.
- Test de tancament Gestàltic.
- Test dels triangles.
- Test de matrius anàlogues.
- Test de memòria espacial.
- Test de sèries de fotografies.

Escala de coneixements: avalua el coneixement de fets i habilitats adquirides com a conseqüència de la estimulació ambiental o la escolaritat. Es pot definir, per una banda, com la integració dels dos tipus de processament mental i la seva aplicació a les situacions quotidianes. Per altra banda, també pot ser considerada com la mesura dels productes ja passats, la seva retenció i transferència a situacions similars. La majoria dels seus test requereix una àmplia aplicació del canal verbal com a comunicació. Cal utilitzar l’estímul visual d’acord amb l’era audiovisual en què es desenvolupa el nen. L’escala proporciona una mesura d’aspectes com el nivell d’informació, el vocabulari expressiu, les relacions del llenguatge i els conceptes aritmètics.

- Test de vocabulari expressiu.
- Test de cares i llocs.
- Test d’aritmètica.
- Test d’endevinalles.
- Test de lectura i decodificació
- Test de comprensió lectora.

Escala no verbal:
Constitueix un format reduït de la bateria i es compon de 3 a 5 tests segons l’edat. Aquesta escala serveix per realitzar una bona estimació del potencial intel·lectual de nens entre 4 i 12 anys i mig d’edat que presentin problemes greus de comunicació. És particularment útil per a l’avaluació psicopedagògica de deficients auditius i subjectes amb trastorns del llenguatge oral o d’estructuració i autistes.

Els tests que es passen en aquesta escala segons l’edat són els següents:

4 anys: test de reconeixement de cares, moviment de mans i triangles.
5 anys: test de moviment de mans, triangles, matrius anàlogues i memòria espacial.
De 6 anys i endavant: moviment de mans, triangles, matrius anàlogues, memòria espacial i sèries de fotografies.

1 comentario:

  1. Hola Mireia, Sóc la Marta Matesanz i estic fent el pràcticum de psicopedagogia ! a la mateixa aula que tu. Aquesta setmana s'han d'iniciar els comentaris a les matrius DAFO i a mi m'ha tocat analitzar la teva. Jo soc força novata en el tema blogs i no l'he sapigut trobar... Continuaré intentan't-ho o si tu em pots donar indicacions millor que millor. Gràcies
    Fins aviat
    Marta

    ResponderEliminar